20/09/08

Breve cursiño para conducir por Mugardos (XXI)



Vieiras tóxicas.

NOTA: Dubidei ata o último momento entre dous enfoques do tema das vieiras. Un é este que vedes, o outro titulábase Vieiras piratas. Este céntrase no problema ambiental que supón a contaminación das rías. O outro, claro, no problema do furtivismo. Este ten como "vítimas colaterais" ás mariscadoras e mariscadores legais de vieira sá que puideran perder demanda. O outro, o dos furtivos, serve para usalos como chibo expiatorio.
Pareceume que a raíz do problema era o feito de existir toxinas en vieiras da ría (o que faría que algúns restauradores poidan ser condenados por delitos contra a saúde pública) e, xa que logo, decidín centrarme na cuestión ambiental denantes que na penal. Claro que o enfoque da meirande parte dos medios informativos alternou entre o sensacionalismo e a crónica negra, menos molesta coas grandes industrias-anunciadoras responsables en orixe da situación.
Apuntamento curioso: en xaneiro La Voz publicaba a nova da expulsión de 51 furtivos da ría de Ferrol. Roubaban ameixa fina, babosa, nécoras, zamburiñas e ostras. Do —polo visto— tan demandado mercado das vieiras... nadiña de nada.

14 comentarios:

  1. Artritis, sempre tes que meter as empresas anunciadoras polo medio. Soio ti sabes que son as culpables da toxina, cando os espertos están todos de acordo que se produce de forma natural nas algas roxas, tanto aquí coma en Canadá e en Xapón donde levan moitos anos de adianto no tema.....

    Artritis eu sinto moito que teus curriculums non prosperaran nos grandes centros industriais da túa terra, e estes moi cabreado e teñas unha cruzada, estupida, inutil e chea de mentiras.

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  2. Deberías ampliar o abano de "expertos" que consultas. Aínda que só sexa para contrastar un pouco o teu "todos", o primeiro dos enlaces nesta entrada refírese ás advertencias do catedrático de Biozooloxía Mariña da USC e director da Estación de Bioloxía Mariña de Ferrol.

    Canto ao tema dos meus "curriculums", lamento moito que teñas que recorrer ao desprestixio persoal buscando rancores ocultos pola miña parte. O argumento "falo mal deles porque non me deron choio" é bastante triste. Sen embargo, teño para min que aínda non se inventou o medio de comunicación de masas que non responda a intereses político-económicos. Algo que a sabedoría popular resumiu nun "non trabes na man que che da de comer". Iso é o que pode explicarnos que un mesmo feito sexa enfocado de dous xeitos opostos por un ou outro medio de comunicación (La Voz de Galicia - La Opinión de A Coruña, Cadena SER - Cadena COPE, Cuatro - Antena).
    Incluso receo de que as administracións públicas concedan premios xornalísticos e subvencións (sen cumprir as bases).
    Iso, pola miña parte, explica o escepticismo e a lectura crítica de canto me chega de medios como La Voz de Galicia que eu considero parte interesada. Ti, en troques, semellas ter máis ben pouco criterio persoal e unha fe cega no que che conta segundo quen cho conte. Pero se mo explicas é posible que eu tamén borre esa imaxe simplista que teño de ti.

    Grazas por visitarme.

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  3. Yo no controlo mucho de este tema, pero me choca que, en pleno verano, haya gente que bucee en la Bestarruza ¡con botella! y salga del mar con varios kilos de moluscos. Por no hablar de las "luciérnagas" que agachan el lombo en el muelle a altas horas de la noche, con unas linternas en la frente que se deben de ver desde Coruña.
    Lo de las vieiras tiene su lado gracioso. En este país de nuevos ricos es moda comer fuera cuanto más mejor y, si te cobran mil duros por un "pintxo" mejor... y si eres político (sí, los del Bloque también...) y te toca "comida de trabajo" en Toñi Vicente, por ejemplo, un "cocido deconstruído", pues de puta madre. Lástima que la cuenta nos la pasan a todos: bueno, no sólo los políticos; también los constructores y toda esa caterva de cabrones que han estado años especulando y llenando sus sucios bolsillos, para que ahora los currantes - que somos los que pagamos impuestos - tengamos que ir al rescate del Mercado, que, cuando se trata de mojar pan en él, es "sagrado" e "intocable". Y la guillotina oxidándose...

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  4. ¡Y decir que hay gente que sacrificó su vida, su libertad, su patrimonio!... Para que todo acabara en este muladar, donde sólo los cochinos se refocilan a gusto. No hay más que desidia y corrupción. Y los chicos del Bloque, tan radicales ellos (y ellas), que nos iban a salvar. Y estos mequetrefes, enchufados en una empresa por mil euros de mierda, saliendo todos los días a defender a su amo. Da asco. Asco. Vomito por encima de todo esto. Y Maximilen era un radical... como dicen los profes de Historia. ¡Hay que ver!

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  5. Tamén os peixes poden acumular esta toxina. De feito, parece ser que foi unha intoxicación por consumo de anchoas contaminadas o que provocou un caso de ataque á xente por centos de aves acontecido en agosto de 1961 en Santa Cruz, California, feito no que se inspirou Alfred Hitchcock para a súa película “Os paxaros” (1963.
    Artritis, Hitchock non lle botou a culpa nin a Reganosa nin a Ence, senone ti si, tes unha imaxinación prodixiosa.

    Esa dioxina e xerada por algas australis, roxas, digas ti o que digas e o artigo de Victorino non o contradí. Efectivamente a contaminación orgánica, de residuos urbanos, pode incrementar esa posibilidade, nonsi os residuos industrias, que si son negativos e nefastos, pero que para isto non está claro que estén relacionados. Hai moi bos artigos colgados en internet, incluso en castelán. Aparte do caso californiano, hay en Xapón e Canadá. Esto non e novo no mundo.
    E por favor, non manipules a informacion, se pode argumentar sen malintención, ainda non te desculpache polo o do falso incidente.

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  6. ¿Estás tentando convencer a alguén de que non existe relación directa entre a contaminación nas rías galegas e a aparición de toxinas no marisco? ¿En serio? ¿Pretendes que alguén crea que as vieiras autocontamínanse espontaneamente?

    En fin. Eu podería crelo parcialmente, si. Tal e como acontece con algúns deportistas aos que o seu corpo lle produce niveis de nandrolona máis altos dos permitidos. Pero de aí a afirmar que tódolos deportistas que dan positivo por nandrolona son vítimas da natureza e non da manipulación consciente do seu corpo (análogo ao que ti nos queres facer crer), vai un anaco.

    Pareces saber moito do que acontece por Canadá. É bo ter mundo. Mais tamén tes tendencia a caer no maniqueísmo e non ver nos meus argumentos máis que intereses escuros (¿de que?).

    Respecto do falso accidente, parece que só les o que queres ler. Dalle un repaso ao que publiquei.

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  7. Cito:
    "Se puede aplicar en el control ambiental de las toxinas ASP en aguas costeras,
    producidas por floraciones algales nocivas del género Pseudonitzschia. La toxina se
    produce a nivel global, afectando a la industria de marisco de Europa, Canadá,
    EE.UU. Chile, Australia, Nueva Zelanda y varios países asiáticos, inclusive Japón.
    Los laboratorios de referencia en Escocia y EE.UU. ya han comenzado a utilizar el
    test de ASP.
    Un proceso riguroso de validación internacional ha determinado que el kit cumple con
    los requisitos reglamentarios para el análisis de ASP en alimentos marinos. “Mediante
    un estudio en el que participaron 16 laboratorios de pruebas en 10 países, se ha
    comprobado que el kit es consistente y confiable”, dice el Dr. Hans Kleivdal,
    científico principal de Biosense. Paralelamente, el kit ha sido aprobado según el
    método de referencia de la UE que utiliza instrumentos analíticos químicos. Para las
    autoridades regulatorias y los laboratorios analíticos, el nuevo test rápido de ASP será
    más eficiente y menos costoso que los métodos que se utilizan en la actualidad.
    El kit de ASP es el primero de una serie de kits para la evaluación de toxinas algales
    de Biosense y desarrollado en forma conjunta con AgResearch Ltd., Nueva Zelanda.
    El equipo de investigación de AgResearch que desarrolló el método en el que se basa
    el test de ASP, está emocionado por el lanzamiento del kit de análisis de Biosense.
    Este lanzamiento representa la culminación de varios años de investigación por parte
    del equipo de Toxinología destinado a desarrollar métodos simples y rápidos de
    detección de toxinas en marisco. El éxito del método al haber aprobado el estudio de
    validación internacional interlaboratorios ha confirmado la confianza de los
    investigadores en la exactitud y consistencia del método que han desarrollado.
    El Dr. Neale Towers, líder del equipo de Toxinología que desarrolló el test de ácido
    domoico, dijo que ha sido un placer trabajar con una empresa que ha aplicado tanta
    dedicación para convertir el método de 'investigación' en un producto comercial.
    Trabajar con colegas al otro lado del mundo ha sido una experiencia interesante y ha
    sido posible gracias a la rapidez de las comunicaciones modernas, en especial el
    correo electrónico, aunque las negociaciones aún exigieron algunas conferencias
    telefónicas tarde en la noche a fin de superar la diferencia de 12 horas entre ambas
    zonas horarias.
    El ASP es causado por floraciones algales nocivas (género) Pseudonitzschia. La
    toxina se produce a nivel global afectando a la industria de marisco y al medio
    ambiente costero. En 2002, una floración de Pseudonitzschia en la costa de California
    causó la desaparición de un gran número de aves marinas, leones marinos y delfines.
    Durante una floración en 1998 murieron más de 400 leones marinos, y en 1991 se
    suspendió la temporada de cangrejos en Washington, Oregon y California tras que los
    tests detectaran ácido domoico en la carne de cangrejo.
    El próximo kit de toxinas algales de Biosense, cuyo lanzamiento se estima será a fines
    de 2003, servirá para detectar yesotoxina. Los kits para los otros dos principales
    venenos en marisco, el envenenamiento paralizante por marisco (paralytic shellfish
    poisoning: PSP) y el envenenamiento diarréico por marisco (diarrhetic shellfish
    poisoning: DSP), están aún en etapa de desarrollo en colaboración con la University
    of Yale (New Haven, CT, EE.UU.), Clarkson University (Potsdam, NY, EE.UU.) y
    University of Bergen (Noruega) respectivamente. Según los planes de Biosense."

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  8. Yo no pongo en duda el origen orgánico de la toxina de la vieira. Pero me pregunto si alguien, alguna vez, ha analizado el índice de, por ejemplo, metales pesados, que contiene el marisco; o si ha analizado el impacto medioambiental de Bazán, Astano, Megasa, etc... si lo hubiera. Por de pronto, yo me huelo que sólo se encuentra aquello que se busca. Así que paso de las almejas de As Pías.
    Pero aun centrándose sólo en la contaminación orgánica, nuestros queridos políticos llevan DÉCADAS hablando de la famosa depuradora. ¿Qué se ha hecho aquí con los euros de los Fondos Europeos? En el mejor de los casos, paseos marítimos y Casas da Cultura (sic). De hecho, hay muchos que ya dan la ría por perdida. Qué se le va a hacer... es el progreso... y tal...
    Lo del furtivismo da risa. A los furtivos los conocemos todos. ¿Y a dónde va ese marisco? ¿Hay algún Toñi Vicente por aquí? Qué más da, te son cuentos. Como la lengua azul y las vacas locas: las vacas caníbales a las que algún espabilado dio a comer piensos cárnicos, sin pplantearse lo que podía pasar ( Plinio ya lo sabía). Qué se le va a hacer... es el progreso...

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  9. Eu tamén citarei:

    "¿Por qué han proliferado estas algas en las rías?

    Hace años, los episodios de fitoplancton tóxico no existían en Galicia. Los científicos no tienen claro por qué han aumentado en los últimos tiempos. Se cree que la especie pudo llegar por la limpieza de tanques de barcos, que puede tener que ver con el incremento de vertidos contaminantes o con la llegada al mar de tierra procedente de montes quemados en incendios forestales. Todo ello ha afectado a la calidad del agua."


    O da limpeza de tanques sóame bastante preto.

    Se tes interese real, o resto do artigo podes atopalo aquí: Un molusco que se alimenta de algas tóxicas microscópicas.

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  10. É máis, vouno previr para que, en futuros debates (se vostede o vai ter a ben) procure non caer en falacias:

    Falacia ad hominem, o falacia ad personam

    É que, verá vostede, aínda non me pasa que pretendese desacreditarme atacándome polo lado persoal inventando curriculums. Lémbrame moito a algún outro anónimo que, fai tempo, pretendeu facerme calar con cuestións referidas a licencias de obras de certos comercios. Se fai seguimento daquel asunto saberá que o tiro vaille saír pola culata a máis de un.

    Os argumentos rebátense con argumentos. Lea o enlace que lle mando. Seralle moi didáctico.

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  11. Pues nada..
    ya que nos ponemos didácticos....y el Señor Artritris recomienda al "Señor Anónimo" un breve cursito sobre el apasionante mundo de la Falacia...yo le recomendaría un paseito por www.rae.es o un buen repasito a la gramática. Porque estoy segura que sus grandes amigos los expertos no estarán nada contentos con el cambio de nombre.

    Que hablar bien (y con propiedad) no cuesta nada hombre!

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  12. Un apunte: dícese "currícula" y no "currículums".

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  13. Moi ben, moi ben, moi ben! E pregunto eu, os científicos teñan tadas estas tesis contrastadas con plena certeza ou só cren nestas hipótesis tan ilstrativas?
    Non hai tantos anos que non se lles daba tan mala prensa e culpabilidade as algas. Agora son nocivas!! Miñas probes. Claro que non o son todas. Trátase son das globalizadas. ¡Curioso! "Floraciones algales nocivas del género Pseudonitzschia". Claro, é doado de entender. Cos medios de comunicación maritimos que hai hoxe "la toxina se produce a nivel global". ¡Vaya,vaya! Así que la toxina "falsoNieztschiana" se produce a nivel global? ¡Muy moderna ella! La tesis también, que conste,eh.
    Que nada, ho, que tamén hai algas terroristas globalizadas. Non si? Dígoo porque aquí un "espabilao" di que afecta "a la INDUSTRIA del marisco".
    Recemos un avemaría e un pai pola alma das ameixas e para que queden libres do mala que é a alga natural, dona Pseudonitzschia.
    Calquera de nos, probes ignorantes, xa pensábamos que a contaminación de certas empresas, plantasd de gas e demais inmobles de valor paisaxístico tiñan algo que ver coa toxina do marisco. ¡Coitadiños que somos!

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  14. Bonita afirmación: "El ASP es causado por floraciones algales nocivas (género) Pseudoritzchia. La toxina se produce a nivel global afectando a la industria de marisco y al medio ambiente costero". Me suena a afirmación de técnico de Medioambiente (Biólogo) de la Xunta de Galicia. Es lógico, con terminología como "se PRODUCE" y "GLOBAL".
    Parece una explicación a la manera de aquella, sobre que en cierto río de Galicia hubo una invasión de boga (peixe), especie alóctona que nunca pobló sus aguas. Pero el "científico" de turno afirmó que procedía de la ría como consecuencia de la perdida de calidad de las aguas y la dsimnución de oxígeno en las mismas, así como al aumento de la contaminación por vertidos, nitramones, purines y demás.
    Claro que la verdad era la siguiente: la boga había sido soltada en las auas de dicho río con alevosía y nocturnidad por un par de individuos que pertenecían al organigrama de medioambiente hace unos 15 años.
    Esto viene a cuento de que, al igual que los científicos "creen" en sus explicaciones, yo no "creo" en las suyas, en este y otros muchos casos, como el de la causa de la "producción" de la ´toxina. Yo "creo" que dicha causa está mucho más cerca de nosotros y no es tan "global" como alguno pretende hacer "creer".

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